barbara_kraj...
01:02, 19 mar 2013
Skrętnik Streptokarpus, to wdzięczna roślina doniczkowa. W naturze rośnie w tropikalnych lasach Afryki Południowej. U nas najczęściej uprawiana jest odmiana rozetkowa o podłużnych, pomarszczonych liściach i dużych, lejkowatych kwiatach umieszczonych na cienkich, długich pędach w kolorach: niebieskim, liliowym, białym lub różowym. Skrętnik kwitnie długo, od wiosny do jesieni. Lubi temperatury umiarkowane: latem - od 18 do 20 stopni, zimą 10 do 18 stopni. Nie znosi bezpośredniego nasłonecznienia. Podlewanie umiarkowane przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej. Przesadzanie, jeśli konieczne, to po kwitnieniu pod koniec zimy.
Moje pierwsze dwa egzemplarze otrzymałam od miłych forumowiczek Ogrodowiska.
Rozmnażanie
Skrętniki rozmnażamy przez sadzonkowanie pod koniec zimy. Z jednego spreparowanego liścia można pozyskać trzy rodzaje sadzonek:
- liść cięty poprzecznie na odcinki około 5 cm
- po wycięciu nerwu środkowego liść cięty poprzecznie
- liść cięty wzdłuż nerwu środkowego
Tak przygotowane sadzonki umieszczamy w przepuszczalnym i lekko wilgotnym podłożu z torfu i perltu lub torfu i piasku i dość szczelnie przykrywamy.
Moje pierwsze dwa egzemplarze otrzymałam od miłych forumowiczek Ogrodowiska.
Rozmnażanie
Skrętniki rozmnażamy przez sadzonkowanie pod koniec zimy. Z jednego spreparowanego liścia można pozyskać trzy rodzaje sadzonek:
- liść cięty poprzecznie na odcinki około 5 cm
- po wycięciu nerwu środkowego liść cięty poprzecznie
- liść cięty wzdłuż nerwu środkowego
Tak przygotowane sadzonki umieszczamy w przepuszczalnym i lekko wilgotnym podłożu z torfu i perltu lub torfu i piasku i dość szczelnie przykrywamy.