MarekW
16:31, 06 lut 2011

Witam. jestem tutaj nowy, choć forum śledzę już od dłuższego czasu. Mam okazję zaprojektowania ogrodu od zera
i mam pomysł na urządzenie fragmentu w stylu ogrodu średniowiecznego z elementami Hortus conclusus - może to dla niektórych dziwne, ale jestem też historykiem sztuki i nic nie poradzę, że lubię to co stare
. Otóż mój ogród średniowieczny nie będzie duży bo przestrzeń na niego przeznaczona to zaledwie wąski prostokąt o wymiarach ok 3 x 20 m od wschodu ograniczony murem wys. ok. 2 m, nachylony lekko ku północy, od zachodu jest skarpa dość stroma ok 3 - 4 m wys. a od południa w odległości ok 10 m jest dwukondygnacyjny budynek. jak więc widać przestrzeń ograniczona z każdej niemal strony - ale tak powinno być w Hortus conclusus.
W jesieni teren wyglądał mniej więcej tak
teraz jest już znacznie lepiej, bo zakończył się remont muru
na skarpie na wiosnę pojawią się irgi i 4 cisy kolumnowe, przy murze zaś zaplanowałem kolekcję powojników, które nazwałem patriotycznymi. Pojawią się tam clematis Fryderyk Chopin, Jan Paweł II, Jerzy Popiełuszko, Kardynał Wyszyński, Monte Cassino i dodatkowo Błękitny Anioł, clematis viticella i flammula. Moje pytanie dotyczy tego jakie podpory zastosować do powojników, i jak je posadzić, czy w wydzielonych kwaterach, czy może przy murze stworzyć rabatkę? Myślałem o podporach bardzo "swojskich" - takie stożki z wilkliny, ale odradzają mi, że nie są trwałe. co wy na to???

W jesieni teren wyglądał mniej więcej tak

teraz jest już znacznie lepiej, bo zakończył się remont muru

na skarpie na wiosnę pojawią się irgi i 4 cisy kolumnowe, przy murze zaś zaplanowałem kolekcję powojników, które nazwałem patriotycznymi. Pojawią się tam clematis Fryderyk Chopin, Jan Paweł II, Jerzy Popiełuszko, Kardynał Wyszyński, Monte Cassino i dodatkowo Błękitny Anioł, clematis viticella i flammula. Moje pytanie dotyczy tego jakie podpory zastosować do powojników, i jak je posadzić, czy w wydzielonych kwaterach, czy może przy murze stworzyć rabatkę? Myślałem o podporach bardzo "swojskich" - takie stożki z wilkliny, ale odradzają mi, że nie są trwałe. co wy na to???