Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród do odświeżenia

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród do odświeżenia

gierczusia 22:39, 13 wrz 2015

JulkAd napisał(a)

Właśnie siedzę przy różnych zielonych fotkach i myślę o Twoim kącie....Irenę zwabiaj, im więcej głów tym lepiej

Zielonego dachu na razie nie będzie....więc nic nie pakuj....zadołuj za płotem

to już dwie głowy myślą o moim kącie...niepozornym ... Najbardziej lubię,źe każdy dosłownie każdy ma zupełnie inny ogląd..i to jest cudowne zawsze z takiej burzy mózgów coś fajnego się narodzi

Co do roślin dachowych....za płotem gąszcz najperw bym musiała wylać litr raandapu ,żeby kawałek gleby zobaczyć najwyżej jak padną to znów mi sie na dachu rozmnożą i wtedy dostaniesz

Buziole gorące na ten ciężki tydzień
JulkAd 15:11, 14 wrz 2015

gierczusia napisał(a)

to już dwie głowy myślą o moim kącie...niepozornym ... Najbardziej lubię,źe każdy dosłownie każdy ma zupełnie inny ogląd..i to jest cudowne zawsze z takiej burzy mózgów coś fajnego się narodzi

Co do roślin dachowych....za płotem gąszcz najperw bym musiała wylać litr raandapu ,żeby kawałek gleby zobaczyć najwyżej jak padną to znów mi sie na dachu rozmnożą i wtedy dostaniesz

Buziole gorące na ten ciężki tydzień

No, bo to każdy inszy gust ma...a każdemu cosik inszego siem podobywuje...i dobrze, bo w końcu wszystkie ogrody takie same by były

Odbuziowuję
Milka 10:17, 18 wrz 2015

JulkAd napisał(a)

Irenko ja po to wrzuciłam, żeby usłyszeć porady....co do kolorów na pewno wrzucę żółty, na pewno będzie biel....pomarańcz planuję na froncie, więc nie wiem czy powtórzę w ogrodzie, co do białych dodatków zobaczę... do tego daleko....co do kształtu i rabat sama chcę coś zmienić, ale nie wiem jak to "ugryźć" ...

Ja jeszcze nie podlewam, ale chyba wieczorem rodki ciut dostaną, bo wczoraj przesadzałam rozchodnika i na głębokości poniżej 15 cm sucho

A czemu nie powtórzyć, wtedy jest spójność
Do zmiany kolorystyki wystarczy pędzel i farbaniekoniecznie muszą byc zakupy, niektórym rzeczom trzeba dac nowe życie
Co do kształtu rabat, poszłabym w proste linie, u ciebie to pasuje, wygodniej będzie kosić, więcej rad bym ci dała, jak bym w realu była; sama dumam nad swoimi zmianami, wszystko u mnie opiera się o zmiany miejscówek, ale chciałabym dobrze połączyć i choć 2-3 lata nic nie zmieniać
Pisałaś o róży różowej, a za płotem żółta, to wtedy fajnie byłoby posadzić fioletową pnącą różę a wkoło niej rośliny o żółtym kolorze, sezonowo wcisnąć coś ciemnego, trawa lub coś innego, dobrym pomysłem będą białe złocienie, żółte jeżówki i kosmos siarkowy, na samym brzegu moga być niecierpki lub begonie.
Najwyżej weźmiesz tydzień urlopu i za jednym zamachem zrobisz
Na dach drewutni wystarczy puścić bluszcz z powojnikiem, tym o którym pisałam, bo w sezonie kwiecie, a zimą zielono. Winobluszcz nie polecam, bo się pleni i dużo liści, a przebarwianie trwa krótko.

Wrzuć jeszcze fotki frontu i pewnych rzeczy szukaj na giełdach staroci, na skupie złomu, rarytasy mozna za grosze trafić
Tylko nie bij za moje wywody

Dalej podlewamy, ale ma padać, więc to chyba końcówka węża
gierczusia 22:14, 18 wrz 2015

Nooooo widzisz bluszcz razem z powojnikiem i już sprawa załatwiona jeszcze tylko znajdę wśród moich stu ważnych kartek , TĄ z zapisaną nazwą białego powojnika i dosadzę go do bluszczu przed domem... Alllbooooo osłonię tak kompostownik
Dobre koncepcje ma Irenka ciekawe jak się ustosunkujesz do kanciastych rabat
Ściskam mooocno , ale resztką sił , bo lecem na pysk po tym tygodniu
JulkAd 20:01, 20 wrz 2015

Milka napisał(a)

A czemu nie powtórzyć, wtedy jest spójność
Do zmiany kolorystyki wystarczy pędzel i farbaniekoniecznie muszą byc zakupy, niektórym rzeczom trzeba dac nowe życie
Co do kształtu rabat, poszłabym w proste linie, u ciebie to pasuje, wygodniej będzie kosić, więcej rad bym ci dała, jak bym w realu była; sama dumam nad swoimi zmianami, wszystko u mnie opiera się o zmiany miejscówek, ale chciałabym dobrze połączyć i choć 2-3 lata nic nie zmieniać
Pisałaś o róży różowej, a za płotem żółta, to wtedy fajnie byłoby posadzić fioletową pnącą różę a wkoło niej rośliny o żółtym kolorze, sezonowo wcisnąć coś ciemnego, trawa lub coś innego, dobrym pomysłem będą białe złocienie, żółte jeżówki i kosmos siarkowy, na samym brzegu moga być niecierpki lub begonie.
Najwyżej weźmiesz tydzień urlopu i za jednym zamachem zrobisz
Na dach drewutni wystarczy puścić bluszcz z powojnikiem, tym o którym pisałam, bo w sezonie kwiecie, a zimą zielono. Winobluszcz nie polecam, bo się pleni i dużo liści, a przebarwianie trwa krótko.

Wrzuć jeszcze fotki frontu i pewnych rzeczy szukaj na giełdach staroci, na skupie złomu, rarytasy mozna za grosze trafić
Tylko nie bij za moje wywody

Dalej podlewamy, ale ma padać, więc to chyba końcówka węża

Bić nie mam zamiaru

U mnie tydzień urlopu raczej niemożliwy, ale za to na planowanie zimę mam....i na pewno dumać będę o tym o czym piszesz....po drodze do ZG zawsze możesz do mnie choćby na szybka kawę zajechać
JulkAd 20:03, 20 wrz 2015

gierczusia napisał(a)
Nooooo widzisz bluszcz razem z powojnikiem i już sprawa załatwiona jeszcze tylko znajdę wśród moich stu ważnych kartek , TĄ z zapisaną nazwą białego powojnika i dosadzę go do bluszczu przed domem... Alllbooooo osłonię tak kompostownik
Dobre koncepcje ma Irenka ciekawe jak się ustosunkujesz do kanciastych rabat
Ściskam mooocno , ale resztką sił , bo lecem na pysk po tym tygodniu

Biały powojnik mnie też kusi....zobaczymy, co w Kalsku dostanę, muszę listę zacząć tworzyć....tydzień mi został
Kasik 20:04, 20 wrz 2015

JulkAd napisał(a)

Bić nie mam zamiaru

U mnie tydzień urlopu raczej niemożliwy, ale za to na planowanie zimę mam....i na pewno dumać będę o tym o czym piszesz....po drodze do ZG zawsze możesz do mnie choćby na szybka kawę zajechać

Przez całą zimę to Ty wymyślisz cuda, tylko czy Ci areału wystarczy. Krzysio będzie musiał trawnika bronić.
JulkAd 20:29, 20 wrz 2015

Kasik napisał(a)

Przez całą zimę to Ty wymyślisz cuda, tylko czy Ci areału wystarczy. Krzysio będzie musiał trawnika bronić.

Ale ja tak sama z siebie nie myślę....ja to wenę muszę mieć....a o to nie prosto, ale już zarys jakowyś mam...Krzysiek trawnika już przestał bronić i on zaczyna koloru w ogrodzie szukać
AsiaK_Z 20:51, 20 wrz 2015

JulkAd napisał(a)

Ale ja tak sama z siebie nie myślę....ja to wenę muszę mieć....a o to nie prosto, ale już zarys jakowyś mam...Krzysiek trawnika już przestał bronić i on zaczyna koloru w ogrodzie szukać

Przestał bronić bo z trawnikiem też dużo pracy żeby był ładny. Wczoraj ze swojego trawnika wygrabiałam filc, no masakra jakaś. A koloru trza, bo nudno siem robi jak tylko jest zielono- wiem coś o tym
Buziole
JulkAd 20:56, 20 wrz 2015

AsiaK_Z napisał(a)

Przestał bronić bo z trawnikiem też dużo pracy żeby był ładny. Wczoraj ze swojego trawnika wygrabiałam filc, no masakra jakaś. A koloru trza, bo nudno siem robi jak tylko jest zielono- wiem coś o tym
Buziole

Asiu, trawnik fakt najbardziej wymagający....ale nie wyobrażam sobie też ogrodu bez tego zielonego dywanu, chociażby mały