Gardenarium
18:26, 09 lut 2012
Po przekroczeniu tysiąca stron postanowiłam rozpocząć nowy wątek. To nasz prywatny ogród stworzony od początku.
http://www.gardenarium.pl/realizacje
Pierwsza część mojego ogrodu znajduje się tutaj
O mojej pasji związanej z ogrodnictwem napisałam w artykule Ogrodnictwo - czym jest dla mnie
Budowa domu (zdjęcia archiwalne) od strony 1109 To tutaj
Jeśli dotrzecie jakimś cudem do końca tego wątku, będziecie świadkami wielkiej metamorfozy ogrodu za podjazdem do garażu i upiekszania kompozycji mam nadzieję na lepsze. Zapraszam
Hania Andrus napisała:
Wpadłam tu na chwilę....Zostaję !
Nie ma tu co prawda bajek,
Ale widoki przecudnej urody,
i nawet jesienią ogród jest młody!
Dziękuję wszystkim, którzy pisali wiersze, życzenia i gratulacje.
Tyle postów za mną, cała historia ogrodu w nich zawarta. Czas pozostawić przeszłość za sobą i rozpocząć nowe wyzwania ogrodowe.
Nadmienię jeszcze, że I część zanotowała od początku istnienia wątku rekordową ilość 1milion 375 tysięcy 814 wyświetleń i 10.115 odpowiedzi.
Rok 2012
Witam wszystkich "starych" Gości, jak również "nowych:".
Sebek napisał:
Jest pewien zakątek na tym globie
O którym każdy dobre słowo powie
Hortensje łanami tu zakwitają
Żurawki i konwalniki dobrze się tu mają
Tutaj każda roślinka jest pielęgnowana
Cięta, czyszczona, nawet odkurzana
Lecz zawsze górują tu cisy i bukszpany
Każdy z osobna cudnie wycackany
Są formowane w stożki i kule
Przez ogrodniczkę wyściskane czule
A na słynnej rabacie hidcotowej
Kwitną róże - wprost unikatowe
I choć może się wydawać, że jest baśniowy
Taki jest właśnie ogród nie tylko bukszpanowy
Mój ogród powstawał wraz z budową domu. Wraz z mężem prowadzę pracownię Gardenarium - projektowanie i zakładanie ogrodów, i nie mogłam się doczekać własnego ogrodu.
Jako ogrodnik niecierpliwy, podstawowe rośiny i żywopłoty sadziłam dość duże, aby nie czekać na efekt latami. Starałam się, aby wszystkie niepotrzebne elementy były zamaskowane, a trawa dobrze utrzymana, mimo ciągłego jej niszczenia. W końcu budowa została zakończona, brygady się wyniosły i mogłam urządzać ogród docelowo.
Jaka to była przyjemność
Można powiedzieć, że ogród jest już ukończony, ale jak wiadomo ogrodnik ambitny zawsze stara się coś zmieniać i ulepszać. Tak więc i ja mam jeszcze różne plany, ale można powiedzieć, że jestem zadowolona z efektu mojej pracy, która trwała kilka lat.
Najbardziej w moim ogrodzie lubię mi się front - otoczony wysokim murem, porośniętym od strony ogrodu bluszczem, który chroni przed kurzem i spojrzeniami przechodniów.
Główną rolę grają bukszpany w formie kul, stożków, obwódek i kostek, pomieszane z cisem, a wysokie tło stanowią świerki serbskie i ekrany-przegrody z cisa. Nie brakuje zarówno roślin zimozielonych (runianki, żurawki, różaneczniki, ostrokrzewy, trzmieliny) jak i gubiących liście (hortensje, hosty i róże).
http://www.gardenarium.pl/realizacje
Pierwsza część mojego ogrodu znajduje się tutaj
O mojej pasji związanej z ogrodnictwem napisałam w artykule Ogrodnictwo - czym jest dla mnie
Budowa domu (zdjęcia archiwalne) od strony 1109 To tutaj
Jeśli dotrzecie jakimś cudem do końca tego wątku, będziecie świadkami wielkiej metamorfozy ogrodu za podjazdem do garażu i upiekszania kompozycji mam nadzieję na lepsze. Zapraszam
Hania Andrus napisała:
Wpadłam tu na chwilę....Zostaję !
Nie ma tu co prawda bajek,
Ale widoki przecudnej urody,
i nawet jesienią ogród jest młody!
Dziękuję wszystkim, którzy pisali wiersze, życzenia i gratulacje.
Tyle postów za mną, cała historia ogrodu w nich zawarta. Czas pozostawić przeszłość za sobą i rozpocząć nowe wyzwania ogrodowe.
Nadmienię jeszcze, że I część zanotowała od początku istnienia wątku rekordową ilość 1milion 375 tysięcy 814 wyświetleń i 10.115 odpowiedzi.
Rok 2012
Witam wszystkich "starych" Gości, jak również "nowych:".
Sebek napisał:
Jest pewien zakątek na tym globie
O którym każdy dobre słowo powie
Hortensje łanami tu zakwitają
Żurawki i konwalniki dobrze się tu mają
Tutaj każda roślinka jest pielęgnowana
Cięta, czyszczona, nawet odkurzana
Lecz zawsze górują tu cisy i bukszpany
Każdy z osobna cudnie wycackany
Są formowane w stożki i kule
Przez ogrodniczkę wyściskane czule
A na słynnej rabacie hidcotowej
Kwitną róże - wprost unikatowe
I choć może się wydawać, że jest baśniowy
Taki jest właśnie ogród nie tylko bukszpanowy
Mój ogród powstawał wraz z budową domu. Wraz z mężem prowadzę pracownię Gardenarium - projektowanie i zakładanie ogrodów, i nie mogłam się doczekać własnego ogrodu.
Jako ogrodnik niecierpliwy, podstawowe rośiny i żywopłoty sadziłam dość duże, aby nie czekać na efekt latami. Starałam się, aby wszystkie niepotrzebne elementy były zamaskowane, a trawa dobrze utrzymana, mimo ciągłego jej niszczenia. W końcu budowa została zakończona, brygady się wyniosły i mogłam urządzać ogród docelowo.
Jaka to była przyjemność
Można powiedzieć, że ogród jest już ukończony, ale jak wiadomo ogrodnik ambitny zawsze stara się coś zmieniać i ulepszać. Tak więc i ja mam jeszcze różne plany, ale można powiedzieć, że jestem zadowolona z efektu mojej pracy, która trwała kilka lat.
Najbardziej w moim ogrodzie lubię mi się front - otoczony wysokim murem, porośniętym od strony ogrodu bluszczem, który chroni przed kurzem i spojrzeniami przechodniów.
Główną rolę grają bukszpany w formie kul, stożków, obwódek i kostek, pomieszane z cisem, a wysokie tło stanowią świerki serbskie i ekrany-przegrody z cisa. Nie brakuje zarówno roślin zimozielonych (runianki, żurawki, różaneczniki, ostrokrzewy, trzmieliny) jak i gubiących liście (hortensje, hosty i róże).
Instagram Ogrodowiska