Gardenarium
20:24, 28 lis 2010
Ten wątek jest bardzo potrzebny, bo w każdym niemal ogrodzie znajduje się coś takiego, co albo służyło do czegoś innego w przeszłości i zostało zaadaptowane w ogrodzie, albo przechodzi z pokolenia na pokolenie. Nazywamy to antykami w najlepszym przypadku , albo starociami, jeśli nie mają wartości historycznej.
A ja uwielbiam starocie, i to nie tylko w ogrodzie.
Warto się nad nimi pochylić, gdy leżą gdzieś zapomniane na strychu, albo złomowisku.
W naszych ogrodach odzyskają dawny blask, a nawet mogą zmienić przeznaczenie. Kute ogrodzenie może posłużyć jako podpora dla pnączy, wilklinowy kosz jako osłonka, stare garnki czy konewki jako ozdoby, kamienne poidełko jako zbiornik wodny do pojenia ptaków lub miniaturowy ogródek skalny.
Zbieram także stare narzędzia, mam już pokaźną kolekcję. Te przedmioty mają duszę, nie wyobrażam sobie, abym mogła je wyrzucić, jak robią to niektórzy ze starociami. Ja zbieram i wynajduję dla nich nowe przeznaczenie. Jeśli macie takie przedmioty, pokażcie jaką teraz rolę spełniają w ogrodzie?
Giełdy antyków w Polsce tutaj
Moje stare hobby - konewki (mam pokaźną kolekcję) , obecne hobby : stare narzędzia ogrodnicze, którym Witek przywraca blask.
Zacznę jednak od Anglii, bo uwielbiam stare taczki i wały do trawnika.
Stary wał do trawnika
Drewniana taczka jako kwietnik
Ołowiana urna
Kamienne poidełko jako kwietnik
A ja uwielbiam starocie, i to nie tylko w ogrodzie.
Warto się nad nimi pochylić, gdy leżą gdzieś zapomniane na strychu, albo złomowisku.
W naszych ogrodach odzyskają dawny blask, a nawet mogą zmienić przeznaczenie. Kute ogrodzenie może posłużyć jako podpora dla pnączy, wilklinowy kosz jako osłonka, stare garnki czy konewki jako ozdoby, kamienne poidełko jako zbiornik wodny do pojenia ptaków lub miniaturowy ogródek skalny.
Zbieram także stare narzędzia, mam już pokaźną kolekcję. Te przedmioty mają duszę, nie wyobrażam sobie, abym mogła je wyrzucić, jak robią to niektórzy ze starociami. Ja zbieram i wynajduję dla nich nowe przeznaczenie. Jeśli macie takie przedmioty, pokażcie jaką teraz rolę spełniają w ogrodzie?
Giełdy antyków w Polsce tutaj
Moje stare hobby - konewki (mam pokaźną kolekcję) , obecne hobby : stare narzędzia ogrodnicze, którym Witek przywraca blask.
Zacznę jednak od Anglii, bo uwielbiam stare taczki i wały do trawnika.
Stary wał do trawnika
Drewniana taczka jako kwietnik
Ołowiana urna
Kamienne poidełko jako kwietnik
Instagram Ogrodowiska