znalazłam taką oto wypowiedź na forum muratordom.pl może się przydać
A jak już przy chwastach jesteśmy, a ja nie mogę spać (nie przez chwasty ), zrobię coś co miałam zrobić już dawno, bo srylion razy wygrzebuję te same informacje
CHWASTY - WYPOWIADAM WOJNĘ
Chwastnica jednostronna
Aby zrozumieć jak pozbyć się chwastnicy należy poznać jej biologię.
1. Chwastnica to podgatunek trawy, a dokładniej wiechliny.
2. Chwastnica to niepożądana trawa jednoroczna.
3. Chwastnica nie przepada za niskim koszeniem.
4. Chwastnica jest wrażliwa na przymrozki.
5. Chwastnica jest azotolubna
6. Chwastnica lubi wilgotne podłoże.
Teraz wyciągamy wnioski by utrudnić życie chwastnicy.
Wracamy do w/w punktowania.
1. Ponieważ jest to "wiechlina" zastosowanie herbicydów odpada czyli chemicznie nic nie zrobimy.
Ale.....
Jest to informacja niesprawdzona do przetestowania jeśli ktoś się odważy. Jest dostępny herbicyd
o nazwie Stomp 330EC, który nie niszczy kostrzew, rajgrasów. Informacja pochodzi od plantatora traw nasiennych.
2. i 3. Możemy to wykorzystać, kosząc nisko, dodatkowo wertykulować, zapobiegamy rozsiewowi.
i z czasem zanikowi chwastnicy.
4. Tu jest pewien niuans, jeśli mamy niewiele do pozbycia się chwastnicy, można wykorzystać sprężone powietrze w sprayu na 100% tego nasz ulubieniec nie przetrwa. Jest to punktowe "zmrożenie"
5. Aby obniżyć ilość azotu w miejscu występowania chwastnicy, wysypujemy dolomit lub kredę ogrodniczą, bardzo obficie podlewamy.
6. Wyłączamy nawodnienie darni i regularnie kosimy. Miejsca występowania chwastnicy dziurkujmy i zasypujemy piaskiem. Chwastnica preferuje podłoże gliniaste, w piasku ustępuje innym gatunkom
Stosujemy nawozy magnezowo-wapienne bez azotu.
Autor - Ogród 2000 (forumogrodnicze)
Lub preparat STOMP - ale zostają suche placki.
Trzymać się ściśle zaleceń producenta!!!!!
Rdest ptasi
Wyrywać, po deszczu
Komosa biała
chesel 75 WG,
Ślaz zaniedbany
Atut bis 360 SL
Tajfun 360 SL
Rdest powojowy
Galaper strong Aminopielnik D450 SL
lub rączki
DO WSZYSTKICH DWULIŚCIENNYCH W TRAWNIKU Starane 250 EC, Mniszek Ultra 070 EC i najbardziej uniwersalnyBofix 260 EW
Ostatnio edytowane przez malka ; 22-08-2013 o 02:01