tyna
13:50, 18 sty 2011
Dołączył: 11 wrz 2010
Posty: 1711
Wiele z naszych roślin ogrodowych sadzimy nie mając świadomości, że mogą zrobić krzywdę naszym milusińskim. Dzieci skuszone atrakcyjnym wyglądem sięgają po nie bardzo chętnie.
Słyszałam tez o osłupieniu, w które wprowadziła moją znajomą pewna starsza pani wcinając czerwone kuleczki z cisa....okazało się, że bardzo dyskretnie na boku wypluwała pesteczki.....a dawka trucizn zawarta w jednej kuleczce zabija konia....
Na początek kilka, o których ja wiem, a o których powinni wiedzieć obowiązkowo wszyscy ogrodnicy amatorzy i właściciele ogrodów:
- wawrzynek wilczełyko - cała roślina a zwłaszcza owoce (czerwone jagody) bardzo trująca, 10-12 dojrzałych owoców, to dawka śmiertelna dla dorosłego, dla dziecka wystarczy 1-2 owoce;
- zimowit jesienny - cała roślina silnie trująca,
- naparstnica zwyczajna - dawniej roślina lecznica, dzisiaj zastapiona przez naparstnicę wełnista, gatunek rodzimy, często spotykany w Tatrach! zawiera silnie trujące substancje,szczególnie w liściach;
- konwalia - cała roślina trująca zwłaszcza owoce,
- ciemiernik - wiele gatunków, ale wszystkie są trujące - cała roślina trująca,
- pieris w wielu gatunkach i odmianach - cała roslina trująca, szczególnie trujące liście i ich sok,
- tojad - zwany mordownikiem - bardzo trujące wszystkie gatunki
- złotokap zwyczajny- kwiaty, nasiona i korzenie, jedna z najbardziej popularnych roślin trujących w Europie
- obrazki plamiste, szczegółowy opis w wątku Emila
- ostrokrzew kolczasty - trujące pomarańczowe lub czerwone kuliste owoce,
- ognik szkarłatny - owoce ognika o ciekawych, jaskrawych kolorach są lekko trujące, ale ptakom nie szkodzą i są często przez nie zjadane.
- cis - pierwsza objęta ochroną roślina w Polsce, trująca każda część rośliny, oprócz osnówki - czerwonej części owocu
- rącznik pospolity - roślina o właściwościach silnie trujących, szczególnie niebezpieczne są nasiona zwierające duże ilości rycyny,
- berberys - trująca cała roślina oprócz dojrzałych jagód, z których można przyrządzać smaczne powidła;
- glicynia chińska- wszystkie częsci rośliny są trujące
- trzmielina - cała roślina trująca ale trzeba zjeść większą ilość,
- barwinek pospolity - lekko trujący, opis w wątku "125......"
- winobluszcz - mocno toksyczne owoce,
- bluszcz pospolity - toksyczne jagody, liście, szczególnie po zetknięciu soku ze skórą,
- wilec - trujące nasiona, zatrucie powoduje, m.in halucynacje!
- knieć błotna, kaczeniec - świeże ziele rośliny jest trujące, nawet bydło nie zjada
- czermień błotna - po przekwitnięciu wydaje czerwone trujące jagody, bywa sadzona w oczkach wodnych,
- jarząb pospolity (jarzębina) - spożycie świeżych owoców jarzębiny może być niebezpieczne - zwłaszcza dla dzieci.
- kruszyna - popularny składnik lasów, pod częściową ochroną; fioletowo-czarne owoce zjedzone na świeżo są szkodliwe - suszone mają właściwości przeczyszczające
- szakłak pospolity - zawiera podobne do kruszyny substancje, ale w mniejszych ilościach
- wilczomlecz - soki rośliny powodują podrażnienia skóry,
Rośliny, które posiadają silne alergeny, to np:
- leszczyna, olcha, topola, brzoza, dąb, wierzba i inne drzewa liściaste,
- trawy, żyto
- i chwasty takie jak babka, pokrzywa, bylica, komosa
Trzeba też przypomnieć, że jest sporo krzewów wabiących owady, szczególnie pszczoły, których ukąszenia mogą być bardzo niebezpieczne dla alergików:
- budleja
- żylistek i wiele, wiele innych...
O bylicy pisał tez Emil. A swoja drogą, jak wiele roślin, umiejętnie stosowanych, ma właściwości lecznicze...
Słyszałam tez o osłupieniu, w które wprowadziła moją znajomą pewna starsza pani wcinając czerwone kuleczki z cisa....okazało się, że bardzo dyskretnie na boku wypluwała pesteczki.....a dawka trucizn zawarta w jednej kuleczce zabija konia....
Na początek kilka, o których ja wiem, a o których powinni wiedzieć obowiązkowo wszyscy ogrodnicy amatorzy i właściciele ogrodów:
- wawrzynek wilczełyko - cała roślina a zwłaszcza owoce (czerwone jagody) bardzo trująca, 10-12 dojrzałych owoców, to dawka śmiertelna dla dorosłego, dla dziecka wystarczy 1-2 owoce;
- zimowit jesienny - cała roślina silnie trująca,
- naparstnica zwyczajna - dawniej roślina lecznica, dzisiaj zastapiona przez naparstnicę wełnista, gatunek rodzimy, często spotykany w Tatrach! zawiera silnie trujące substancje,szczególnie w liściach;
- konwalia - cała roślina trująca zwłaszcza owoce,
- ciemiernik - wiele gatunków, ale wszystkie są trujące - cała roślina trująca,
- pieris w wielu gatunkach i odmianach - cała roslina trująca, szczególnie trujące liście i ich sok,
- tojad - zwany mordownikiem - bardzo trujące wszystkie gatunki
- złotokap zwyczajny- kwiaty, nasiona i korzenie, jedna z najbardziej popularnych roślin trujących w Europie
- obrazki plamiste, szczegółowy opis w wątku Emila
- ostrokrzew kolczasty - trujące pomarańczowe lub czerwone kuliste owoce,
- ognik szkarłatny - owoce ognika o ciekawych, jaskrawych kolorach są lekko trujące, ale ptakom nie szkodzą i są często przez nie zjadane.
- cis - pierwsza objęta ochroną roślina w Polsce, trująca każda część rośliny, oprócz osnówki - czerwonej części owocu
- rącznik pospolity - roślina o właściwościach silnie trujących, szczególnie niebezpieczne są nasiona zwierające duże ilości rycyny,
- berberys - trująca cała roślina oprócz dojrzałych jagód, z których można przyrządzać smaczne powidła;
- glicynia chińska- wszystkie częsci rośliny są trujące
- trzmielina - cała roślina trująca ale trzeba zjeść większą ilość,
- barwinek pospolity - lekko trujący, opis w wątku "125......"
- winobluszcz - mocno toksyczne owoce,
- bluszcz pospolity - toksyczne jagody, liście, szczególnie po zetknięciu soku ze skórą,
- wilec - trujące nasiona, zatrucie powoduje, m.in halucynacje!
- knieć błotna, kaczeniec - świeże ziele rośliny jest trujące, nawet bydło nie zjada
- czermień błotna - po przekwitnięciu wydaje czerwone trujące jagody, bywa sadzona w oczkach wodnych,
- jarząb pospolity (jarzębina) - spożycie świeżych owoców jarzębiny może być niebezpieczne - zwłaszcza dla dzieci.
- kruszyna - popularny składnik lasów, pod częściową ochroną; fioletowo-czarne owoce zjedzone na świeżo są szkodliwe - suszone mają właściwości przeczyszczające
- szakłak pospolity - zawiera podobne do kruszyny substancje, ale w mniejszych ilościach
- wilczomlecz - soki rośliny powodują podrażnienia skóry,
Rośliny, które posiadają silne alergeny, to np:
- leszczyna, olcha, topola, brzoza, dąb, wierzba i inne drzewa liściaste,
- trawy, żyto
- i chwasty takie jak babka, pokrzywa, bylica, komosa
Trzeba też przypomnieć, że jest sporo krzewów wabiących owady, szczególnie pszczoły, których ukąszenia mogą być bardzo niebezpieczne dla alergików:
- budleja
- żylistek i wiele, wiele innych...
O bylicy pisał tez Emil. A swoja drogą, jak wiele roślin, umiejętnie stosowanych, ma właściwości lecznicze...
____________________
pozdrawiam :)
pozdrawiam :)