Netka
21:53, 06 mar 2012
Witam Was wszystkich serdecznie
Melduje się kolejna cicha wielbicielka Ogrodowiska
Ogladając Wasze piękne ogrody nie zebrałam narazie w sobie na tyle odwagi, żeby założyć wątek o swoim ( a raczej o czymś co mam nadzieję będzie ogrodem w przyszłości ), dlatego zwracam się póki co z prośbą o pomoc w aranżacji rabaty, którą założyłam przed drzewami w zeszłym roku. Oto ona :
Totalny misz masz, prawda ?
W tylnym rzędzie od lewej rosną sobie :
1. berberys Orange Rocket ( docelowa wysokość do 1,5 m )
2. rododendron Goldbukett ( wys. 80 cm do 1,5 m )
3. jałowiec chyba Loderi ( ok. 80 cm )
4. znowu rododendron Goldbukett
5. bukszpan
6. azalia japońska ( wys. do 80 cm )
7. na końcu rabaty przy bramce niski berberys o jasno zółtych listkach
w rzędzie z przodu rosną :
1. cyprysik tępołuskowy Kojolkohiba ( docelowa wys. od 50 do 100 cm )
2. berberys Bagatelle ( do 30 cm )
3. świerk procumbens ( wys. do 50 cm )
4. znowu cyprysik tępołuskowy Kojolkohiba
5. jałowiec łuskowaty Floreant ( ok. 50 cm )
6. znowu cyprysik tępołuskowy Kojolkohiba
i to malutkie najbardziej z przodu to berberys Admiration ( do 50 cm )
Rabata jest w miejscu gdzie od rana do ok. godziny 15 jest słońce, potem drzewa rzucają już cień.Czy takie stanowisko można już uznać za słoneczne ? Pewnie dla rododendronów to już za dużo słońca ?
Mój zamysł był taki, żeby roślinki nie były zbyt wysokie ( do 1 czy 1,5 metra ) bo za nimi są już te sosny z jesionami. Poza tym chciałam, żeby na rabacie było coś kwitnącego ( stąd te rododendrony i azalia ).
Bardzo proszę o pomoc w przerobieniu tej rabaty, jeśli w ogóle da się coś z tego zrobić . Myślałam o przesadzeniu tych cyprysików na tył rabaty, bo one mogą osiagnąć do 1 m. wysokości, a posadziłam je z przodu, bo pan w szkółce mówił, że będą niskie
Podoba mi się ich kontrastująca żółta barwa ... Jeśli nie da się nic z tego wykombinować, to będę wdzięczna za wszelkie pomysły jak na nowo tą rabatę zagospodarować.
Aha, i co posadzić pod samymi drzewami ( na tej mini skarpce ) bo trudno nam tam kosić trawę
Myslałam o czymś zadarniającym, a zimozielonym np. o barwinku lub o runiance. Jak myślicie ?
Z góry dziękuję za wszelkie pomysły
jeszcze zdjęcia z dziś :

Ogladając Wasze piękne ogrody nie zebrałam narazie w sobie na tyle odwagi, żeby założyć wątek o swoim ( a raczej o czymś co mam nadzieję będzie ogrodem w przyszłości ), dlatego zwracam się póki co z prośbą o pomoc w aranżacji rabaty, którą założyłam przed drzewami w zeszłym roku. Oto ona :

Totalny misz masz, prawda ?

W tylnym rzędzie od lewej rosną sobie :
1. berberys Orange Rocket ( docelowa wysokość do 1,5 m )
2. rododendron Goldbukett ( wys. 80 cm do 1,5 m )
3. jałowiec chyba Loderi ( ok. 80 cm )
4. znowu rododendron Goldbukett
5. bukszpan
6. azalia japońska ( wys. do 80 cm )
7. na końcu rabaty przy bramce niski berberys o jasno zółtych listkach
w rzędzie z przodu rosną :
1. cyprysik tępołuskowy Kojolkohiba ( docelowa wys. od 50 do 100 cm )
2. berberys Bagatelle ( do 30 cm )
3. świerk procumbens ( wys. do 50 cm )
4. znowu cyprysik tępołuskowy Kojolkohiba
5. jałowiec łuskowaty Floreant ( ok. 50 cm )
6. znowu cyprysik tępołuskowy Kojolkohiba
i to malutkie najbardziej z przodu to berberys Admiration ( do 50 cm )
Rabata jest w miejscu gdzie od rana do ok. godziny 15 jest słońce, potem drzewa rzucają już cień.Czy takie stanowisko można już uznać za słoneczne ? Pewnie dla rododendronów to już za dużo słońca ?
Mój zamysł był taki, żeby roślinki nie były zbyt wysokie ( do 1 czy 1,5 metra ) bo za nimi są już te sosny z jesionami. Poza tym chciałam, żeby na rabacie było coś kwitnącego ( stąd te rododendrony i azalia ).
Bardzo proszę o pomoc w przerobieniu tej rabaty, jeśli w ogóle da się coś z tego zrobić . Myślałam o przesadzeniu tych cyprysików na tył rabaty, bo one mogą osiagnąć do 1 m. wysokości, a posadziłam je z przodu, bo pan w szkółce mówił, że będą niskie

Aha, i co posadzić pod samymi drzewami ( na tej mini skarpce ) bo trudno nam tam kosić trawę

Z góry dziękuję za wszelkie pomysły

jeszcze zdjęcia z dziś :